Locale Altele
Miercuri, 1 Mai 2024
Mie, 1 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Raza Speranței – de 15 ani în sprijinul copiilor bolnavi de cancer
Fundația Hans Lindner  - Miercuri, 15 Februarie 2017

Cancerul poate fi vindecat

Cancerele, boli mai rare la copil decât la adult, reprezintã totuși o cauzã importantã de deces la copii și la adolescenți. Tipurile de cancer care apar la copii sunt diferite de cele ale adulților, ca localizare, frecvențã, structură și tratament.

Tipurile de cancer întâlnite cel mai frecvent la copii sunt afecțiunile maligne osoase, limfoamele, tumorile cerebrale, și leucemiile.

Dintre semnele şi simptomele care pot fi întâlnite la debutul  diferitelor tipuri de cancer  menţionãm: pierdere în greutate continuă, inexplicabilă; dureri de cap, deseori cu vomă, noaptea sau dimineaţa devreme; umflături care cresc sau dureri persistente de oase, încheieturi, spate, picioare; tumori sau excrescenţe în abdomen, gât, torace, pelvis sau sub axile; vânătăi, sângerări sau erupţii cutanate frecvente; infecţii repetate; pată alba pe pupila; greaţă persistentă sau vomă fără greaţă; oboseală constantă sau paloare vizibilă; modificări ale ochiului sau ale acuitătii vizuale care se produc brusc şi persistă; febră recurentă de origine necunoscută.

Factorii care pot contribui la dezvoltarea cancerului la copil sunt la fel ca şi la adult cum ar fi fumatul sau expunerea la toxicele din mediul înconjurãtor. De cele mai multe ori cancerul apare şi fãrã a avea un teren genetic familial predispus la cancer. Atât doctorul cât şi pãrintele trebuie sã colaboreze de îndatã ce apar simptome la copil de suspiciune de cancer.  Semnalând medicului cât mai repede orice semn sau simptom suspect, pãrintii pot contribui la stabilirea unui diagnostic în faze precoce de boalã, în care se poate obține vindecarea.

Evoluția științelor și tratamentelor medicale, oferă tot mai multe motive pentru a justifica modificarea percepției generale despre această boală. Din ce în ce mai mult, cancerul începe să nu mai fie privit ca o boală terminală, ci ca o boală cronică. Tumorile specifice copilului în stadii incipiente se vindecã în 80-90% din cazuri.

Speranța de viată a bolnavilor cu cancer, poate fi considerabilă, dacă diagnosticul este pus în stadiile incipiente ale bolii, iar tratamentul este început, de asemenea, devreme și urmat cu grijă.

Bolnavul, familia, ori alte persoane apropiate bolnavului pot învăța cum să trăiască cu această boală numită cancer. (Sursă:  http://www.hospitalteachers.eu/timsis/index.php?id=1402&L=6).

În România cazurile de cancer la copii pot fi tratate la clinicile din centrele universitare precum București, Cluj-Napoca, Craiova, Târgu Mureș, Brașov, Timișoara, Iași și Oradea. Trebuie specificat cã în țara noastrã se fac tratamente oncologice similare cu cele occidentale.

Satu Mare - Acţiunea Raza Speranţei

În Satu Mare, una dintre fundaţiile care se ocupă de problematica bolnavilor suferinzi de cancer este Fundația Hans Lindner, care a răspuns prompt la inițiativa unor oameni de suflet (profesori, ingineri, artişti) în anul 2002, pornind la drum programul Raza Speranţei (www.razasperantei.ro) spre a veni în sprijinul familiilor cu copii bolnavi de cancer. Programul are în vedere problematica psiho-socială, recuperarea și îmbunătățirea vieții copiilor suferinzi de cancer și a familiilor acestora.

Specificul activității programului constă în: susținerea familiilor aflate în situații de criză (prin informare şi consiliere medicală şi  psihologică de urgenţă; îndrumarea familiilor spre centre medicale specializate; ajutor financiar și logistic în realizarea deplasării la clinici din țară şi  străinătate; procurarea medicamentelor adjuvante tratamentului; cazarea aparținătorilor în locuința fundației din  Cluj Napoca; organizarea unor programe și evenimente cu trăiri emoționale, benefice recuperării copiilor  afectaţi și familiile lor; clubul părinților (grup de suport psihologic), tabere și excursii de reabilitare

O importanță semnificativă în derularea programului o au sătmărenii. Comunitatea locală contribuie continuu cu donații sau cu 2% din  impozitul pe venit, activitățile întregului program fiind susținute din aceste fonduri, dar şi pe seama participării multitudinii de voluntari la acţiunile acestuia.

15 Februarie 2017 - Ziua Mondială a Copilului bolnav de cancer la Satu Mare

Începând cu 2003 părinții din toată lumea s-au unit pentru a-i ajuta pe copiii bolnavi de cancer să primească cel mai bun tratament și cea mai bună îngrijire, formând Confederaţia Internationala a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer ( ICCCPO ) declarând 15 februarie  Ziua Internatională a Copilului cu Cancer.

Scopul acestei zile este să atragă atenţia asupra celor 250.000 de copii cu cancer de pretutindeni depistaţi în fiecare an, din care doar 20% primesc tratamentul adecvat cât şi să informeze publicul despre cancerul la copii.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Copilului bolnav de Cancer, în Satu Mare RAZA SPERATEI, împreună cu ASOCIAŢIA DE PSIHO-ONCOLOGIE “HATHOR - MAEVE – NECTARIE” SATU MARE, invită sătmărenii, să scrie  în câteva cuvinte un mesaj de încurajare pe pagina de Facebook a Fundației Hans Lindner sau pe pagina de Facebook a Raza Speranţei, pentru copiii care suferă de cancer!

Pe de altă parte, elevii unei clase sau un grup de grădiniță pot alcătui o imagine cu literele RS (prescurtarea Raza Speranţei), respectiv pot posta o fotografie cu această compoziţie pe una din paginile sus-amintite. Mesajele vor ajunge la copiii bolnavi.  Pentru informaţii suplimentare, sunaţi la 0261-715136.

Cancerul poate fi vindecat  - Împreună păstrăm vie speranţa!

1518 vizite
Distribuie pe